Niemieckie Firmy

Niemieckie artykuły spożywcze: to warto spróbować!

0
Niemieckie artykuły spożywcze

Niemiecka kuchnia jest pełna smacznych produktów wysokiej jakości.

Niemcy to kraj słynny nie tylko dzięki motoryzacyjnym gigantom, lecz także ze względu na wspaniałe regionalne produkty spożywcze. Nabiał, wędliny oraz alkohole to bez wątpienia duma niemieckiego przemysłu spożywczego. Korzystny klimat a także żyzne i płodne ziemie, pozwalają na wytworzenie produktów mleczarskich i mięsnych najwyższej jakości. Obfite dostawy żywności pociągają za sobą konieczność jej odpowiedniego przechowywania. Ze względu na to w Niemczech rozwinęła się tradycja wędzenia, marynowania czy solenia produktów, aby zachować ich świeżość na dłużej.

Produkty mięsne i pieczywo mają w Niemczech własną tradycję.

Najbardziej cenionym i najchętniej spożywanym mięsem w Niemczech jest wieprzowina. Przygotowuje się z niej około 1500 rodzajów kiełbas i parówek. Można ich skosztować zarówno w restauracjach, barach szybkiej obsługi jak i kupić paczkowane w supermarketach. Jednym z popularnych produktów jest Wienerwurst, czyli kiełbasa wieprzowa z dodatkiem mięsa wołowego, doprawiona czosnkiem i kolendrą. Powszechnie uważa się, że to właśnie od niej wywodzą się amerykańskie frankfurterki. Również gotowane i wędzone szynki są specjalnością kuchni niemieckiej, a spośród nich warto wyróżnić Schwarzwälder Schinken. Przysmakiem spożywanym na zimno i z chlebem są kaszanki. Tradycyjny chleb jest kolejnym przykładem znanego produktu spożywczego, który wypieka się w niemalże 300 rodzajach. Jedno z niemieckich miast, Ulm, jest domem dla muzeum, poświęconego historii piekarnictwa.

Niemieckie artykuły spożywcze

Porcja niemieckich klusek zwanych Spätzle.

Produkty regionalne.

W kuchni niemieckiej wyraziście widoczne są wpływy poszczególnych regionów kulinarnych a także sąsiadujących państw, takich jak Szwajcaria, Francja czy Belgia. Ze względu na to, wiele produktów nosi nazwy regionalne, np. Schwarzwälder Schinken, Westfälischer Schinken, Nürnberger Lebkuchen czy Schwarzwälder Kirschtorte. Wśród znanych wyrobów regionalnych znajduje się makaron Spätzle, pochodzący z południowo-zachodniej części kraju. Ponadto warto spróbować bawarskich pierożków Knödel oraz wywodzącego się z północy dania z gotowanych ziemniaków z dodatkiem wędzonej wołowiny i kiszonych ogórków – Labskaus.

Niemiecki alkohol

Niemieckie alkohole są na całym świecie dobrze znane.

Posiłki i niemiecki alkohol.

Klasyczny niemiecki posiłek składa się z kilku fundamentalnych części, wśród których wymienić można zupę, danie główne oraz różnorodne przystawki podawane na zimno i na gorąco. Obiad nie może także odbyć się bez odpowiednio dobranego napoju, którym może być piwo, wino lub musujący szampan zwany Sekt. Niemieckie wina wyróżniają się słodszym i bardziej owocowym smakiem, niż trunki pochodzące z innych państw. Wśród nich królują Riesling, Silvaner oraz Spätburgunder. Pobyt w Niemczech nie zawiedzie także miłośników piwa, którzy na festiwalu Oktoberfest mogą skosztować trunków o najróżniejszych walorach smakowych.

Poznaj niemieckie firmy produkujące artykuły spożywcze.

Niemiecka kuchnia jest bogata i różnorodna. Mnogość smaków połączona z wysoką jakością produktów sprawia, że narodowe przysmaki Niemców zyskują licznych wielbicieli z całego świata. Warto poznać producentów tych pyszności: Kliknij tutaj.

February 28, 2013 |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

eighteen + 2 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

NiemieckieFirmy.pl created by Exodia Studio. Copyright 2012 Exodia Studio Christian Foerster.
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies przez niniejszy serwis.